kaitīgs ieradums

Kā atbrīvoties no kaitīga ieraduma

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Shares

 

Mūsu ikdiena ir pilna ar dažādiem ieradumiem. Liela daļa no tiem ir pozitīva un lietderīga. Tomēr no dažiem ieradumiem mēs labprāt atbrīvotos. Tie ir mūsu kaitīgie ieradumi. To starpā ir smēķēšana, saldumu ēšana, nagu graušana, utt. Ar daļu no šiem kaitīgajiem ieradumiem mēs esam samierinājušies, bet no daļas labprāt tiktu vaļā. Tādēļ centīšos sniegt ieskatu, ar kādām darbībām un metodēm mēs to varam paveikt.

 

Noskaņošanās

Pirms sākt veikt darbības, kuras palīdzētu atbrīvoties no kaitīgā ieraduma, nepieciešams ir psiholoģiski sevi sagatavot šim procesam. Ir jāsaprot kādu mērķi mēs vēlamies sasniegt – no kāda kaitīgā ieraduma atbrīvoties. Mēs nedrīkstam nospraust konkrētu termiņu, kurā veiksmīgi būsim uzvarējuši ieradumu. To mēs nedrīkstam darīt, jo tikšana vaļā no ieraduma, tā pat kā tā iegūšana, ir katram cilvēkam individuāla. Pie tam konkrēts termiņš rada psiholoģisko spriedzi, kas traucē sasniegt mērķi.

 

Apzināta sevis vērošana

Pirmais nosacījums, lai mēs varētu tikt vaļā no kaitīga ieraduma ir apzināties, ka tāds mums ir. Ir nepieciešams sadalīt ieraduma darbības procesu pa posmiem un katru no tiem izanalizēt. Tas ir nepieciešams, lai saprastu un identificētu brīdinājuma signālus, kuri liecina par tuvojošos vēlmi veikt kaitīgo ieradumu. Piemēram, saldumu ēšanas gadījumā, iespējams pirms vēlmes paņemt saldumu mums mutē saskrien siekalas, vai arī pēkšņi atceramies labās sajūtas, kuras mums bija iepriekšējās reizes ēdot saldumus. Bieži šīs izraisītājs tiešā veidā saistās ar sajutām par atalgojumu.

Daudzos gadījumos esošā atalgojuma sajūta, kura ir mūsu zemapziņā, patiesībā ir stipri pārspīlēta. Tas ir saistīts gandarījuma mazināšanos atkārtoti izjūtot vienu un to pašu procesu. Atalgojuma sajūtas izmaiņas ir nepieciešams izvērtēt un koriģēt, lai nākošajos cīņas posmos to varētu izmantot, lai izmainītu ieradumu ciklu.

 

Aizvietošana

Kad esam apzinājuši aktivizētājus, kuri liecina par ieraduma procesa palaišanu, mēs varam ķerties klāt pie nākošā posma – aizvietošanas. Mums nepieciešams aizvietot eksistējošo kaitīgo ieradumu ar vai nu pozitīvu vai vismaz neitrālu ieradumu. Ja mums, piemēram, ir problēma ar saldumu ēšanu, tad brīdī, kad rodas nepārvarama vēlme paņemt nākošo cepumu, mēs šo darbību varam aizvietot ar burkāna apēšanu. Burkāni ne vienmēr var būt pieejami, tad var izdomāt darbību, kura vienmēr ir pa rokai. Piemēram, var izskaitīt līdz 20. Tas var likties smieklīgi, tajā pašā laikā mēs novirzām savu smadzeņu vēlmi veikt ieraduma darbību uz citu darbību. Mēs dodam laiku, lai mazinātos kairinātāja ietekmes jauda, kuru pēc tam mums ir vieglāk pārvarēt.

 

Loģika un apzinātība

Dažu savu ieradumu “apkarošanai” es izmantoju loģiskā prāta un apzinātības metodi.  Šo metodi izveidoju pats savām vajadzībām, bet domāju, ka arī citi to var mēģināt piemērot vai pielāgot savām situācijām. Metodes būtība ietver sevī nelielus sagatavošanās darbus, kā arī pielāgošanos procesa gaitā. Sagatavošanās darbi ietver sevī sava kaitīgā ieraduma apzināšanu un definēšanu. Mums nepieciešams saprast, kas ir tie iemesli kādēļ mēs šo ieradumu uzskatām par kaitīgu un kādēļ mēs vēlamies to pārtraukt. Brīdī, kad notiek ieraduma aktivizācija (piemēram, vēlme pēc kārtējā salduma), nepieciešams savu uzmanību fokusēt uz vēlmi apmierināt kairinātāju un jāatsauc atmiņā tos iemeslus, kuri kalpo kā dzinulis, lai pārtrauktu šo ieradumu.

Manuprāt vislabāk ir izmantot kopā gan aizvietošanu, gan loģiku+apzinātību. Tādā veidā mēs veicam ieraduma cikla pārveidi un  papildus to pastiprinām ar savu personīgo motivāciju tikt vaļā no kaitīgā ieraduma.

 

Atbalsts

Lai cik mēs būtu spēcīgi savā gribā un pārliecībā, mēs vienmēr varam sasniegt vairāk, ja ir kāds, kurš mūs atbalsta. Šī iemesla dēļ, daudzas atkarību ārstējošas programmas izmanto atbalsta grupas vai arī individuālo sponsoru. Ieguvums no atbalsta ir daudzdimensionāls un tas sevī ietver vairākus šķautnes:

  • Pozitīvs piemērs. Mums ir vieglāk turēties pretī savam kaitīgajam ieradumam, ja mēs redzam, ka citiem ir izdevies to pārvarēt. Pirmkārt mēs varam paņemt gan pieredzi kādā veidā cīnīties ar ieradumu. Otrkārt, apziņa, ka pārvarēt savu atkarību ir iespējams, palīdz mums cīnīties pašiem ar sevi.
  • Uzslava. Lai gan lielākoties mēs uzskatām, ka uzslavas ir nepieciešamas tikai bērniem, patiesībā cilvēka būtība alkst pēc uzmanības un apliecinājuma: tas ko es daru ir pareizi. Uzslava, mums dod papildus motivāciju turpināt cīnīties, pat ja progress ir lēns.

Ir lieliski, ja iespējams atbalstu gūt no kāda tuva cilvēka. Tomēr, ja tas nav iespējams, tad atbalsts no nepazīstam cilvēka ir papildus degviela cīņā ar ieradumu.

 

Kaitīgie ieradumi un to izpausmes ir ļoti dažādas un individuālas. Kāds var tikt galā viens pats, citam ir problēmas pat ja ir palīdzība. Liela nozīmē ir ieraduma rašanās iemesliem, kā arī cik dziļi tie ir iesakņojušies mūsu smadzenēs.

Ir jāsaprot, ka ieradumus nav tik viegli pārvarēt, jo brīdī, kad tie aktivizējas, smadzenes cenšas pārslēgties uz automātisko režīmu.

Tādēļ ir ļoti svarīgi būt modram un censties apzināt ieradumus ierosinošos signālus, lai laicīgi varētu pārtraukt ieraduma ķēdi.

 

  •  
    3
    Shares
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *